Nasze życie z glikolem propylenowym

Coraz częściej możemy spotkać się z kosmetykami bazującymi głównie na naturalnych składnikach. Czy to oznacza jednak, że wszystko, co zawiera związki chemiczne jest złe? W końcu chemia dotyczy nas na co dzień, chemią oddychamy i chemia jest budulcem naszego organizmu.

Zalety glikolu propylenowego

glikol propylenowyTen organiczny związek chemiczny należący do grupy doli- alkoholi, czyli glikol propylenowy jest substancją higroskopijną, a co za tym idzie posiada właściwości, które pochłaniają wilgoć. Zawiera także w swojej cząsteczce dwie grupy hydroksylowe. Jest rozpuszczalny w wodzie, chloroformie, czy też acetonie, a w swojej bezbarwnej konsystencji oraz nieco słodkawym smaku przypomina nieco glicerynę. Glikol nie odkłada się w naszym organizmie, co sprawia, że jest dla nas całkowicie nieszkodliwy. Związek ten pozyskuje się na wiele sposobów w zależności od rodzaju przemysłu w jakim ma znaleźć swoje zastosowanie. Glikol możemy otrzymać w postaci produktu ubocznego ropy naftowej, z tlenku propylu, czy właśnie z gliceryny. Przeważnie możemy go znaleźć w produktach farmaceutycznych, bądź w przemyśle spożywczym w którym wykorzystywany jest w roli konserwantu, emulgatora, a także jako składnik barwników i aromatów. Uniwersalność glikolu propylenowego pozwala jednak zastosować go na szerszą skalę, jak np. w kosmetyce. Dzięki temu, że jest substancją hydrofilową, ma silne właściwości nawilżające. Przenikając przez warstwę rogową naskórka ułatwia transport kosmetyków aktywnych w głąb naszej skóry. Nie pozwala także zasychać masie kosmetycznej przy ujściu butelki oraz doskonale wspomaga działanie konserwujące.

Substancja chemiczna, jaką jest glikol na ogół została uznana za naukowców, jako związek bezpieczny dla naszego zdrowia. Bardzo rzadko uczula, czy wywołuje poważne alergie, a jego uniwersalne właściwości dzięki którym od lat znajduje swoje zastosowanie w szerokiej gamie przemysłowej mówią same za siebie.

Nasze życie z glikolem propylenowym
Przewiń na górę