Spożywanie regularnych i bogatych w witaminy posiłków może być problematyczne dla osób mających nietolerancję na gluten oraz mający celiakię, która również opiera się na problemach z przyswajaniem glutenu. Dlatego coraz częściej możemy spotkać produkty przeznaczone dla takich osób, dzięki czemu mogą prowadzić zdrowe życie.
Dieta przy nietolerancji glutenu
Coraz więcej osób na świecie zapada na typowe choroby cywilizacyjne, a w tym na alergie, które potrafią szczególnie uszczuplić zasób produktów spożywczych, które możemy spożywać. Jedną z takich nietolerancji jest nietolerancja glutenu, czyli białka znajdującego się najczęściej w pieczywie z zawartością pszenicy, owsu czy żyta. Dlatego coraz więcej produktów powstaje specjalnie dla tych osób, aby mogły wieść normalne życie i nie ograniczać się w jedzeniu. Obecnie mamy już pieczywo bezglutenowe, które przeważnie jest chlebem gryczanym albo mlecznym. Dzięki temu mogą spożywać kanapki z serami, szynkami oraz owocami i nie ograniczać się do najprostszych potraw. W końcu pieczywo całkiem mocno syci. Warto też zwrócić uwagę na to, że nie ma przeciwwskazań do jedzenia czekolad, kakaa czy dżemów, jak również ryżu czy kaszy kukurydzianej. To są w pełni bezpieczne produkty nie powodujące bólu ani zaniku kosmków jelitowych. Dzięki temu jesteśmy w stanie ograniczyć ewentualnie rozwijające się choroby sprzyjające nietolerancji glutenu.
Bardzo ważne jest to, aby nie spożywać produktów z zawartością glutenu, gdy cierpimy na nietolerancję tego składnika. Nie musimy jednak się obecnie obawiać, gdyż z roku na rok powstają nowe ciekawe produkty bez zawartości zbóż mogących wpłynąć na nas niekorzystnie. Dzięki temu będziemy w stanie prowadzić zdrowe życie i dobrze się odżywiać każdego dnia.